Καρνιτίνη – Ένα ισχυρό όπλο για την λιποδιάλυση!
Η Καρνιτίνη σχηματίζεται από τα απαραίτητα αμινοξέα, λυσίνη και μεθειονίνη και εκκρίνεται στο ήπαρ και στα νεφρά.
Εχει έναν κυρίαρχο ρόλο σε ό,τι αφορά τη χρησιμοποίηση του υποστρώματος των λιπιδίων.
Η Καρνιτίνη (μη βασικό αμινοξύ) είναι ο μόνος φορέας που χρησιμοποιούν τα λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας για να διαπεράσουν την εσωτερική μεμβράνη των κυττάρων και να υποστούν β-οξείδωση.
Θεωρείται πολύ αποτελεσματική για την κινητοποίηση του λίπους (παίζει τον πρωταρχικό ρόλο στη μεταφορά του από τις λιποαποθήκες στα μιτοχόνδρια (τα οργανίδια παραγωγής ενέργειας του κυττάρου), στη μεταφορά των διακλαδωμένης αλυσίδας αμινοξέων στα μυϊκά κύτταρα και στις διαδικασίες μυϊκής αποκατάστασης. Δεδομένου του βασικού ρόλου της στον μεταβολισμό, η Καρνιτίνη συγκεντρώνεται σε ιστούς όπως οι σκελετικοί μύες και η καρδιά, οι οποίοι μεταβολίζουν τα λιπαρά οξέα ως πηγή ενέργειας.
Η χημική δομή της καρνιτίνης
Χορήγηση συμπληρωματικής Καρνιτίνης
H χορήγηση συμπληρωματικής Καρνιτίνης στα πλαίσια ενός σωστού προγράμματος διατροφής και του κατάλληλου προγράμματος προπόνησης, μπορεί να βοηθήσει στη μεγαλύτερη κατανάλωση λίπους κατά τις αερόβιες προσπάθειες και στις προπονήσεις μεγάλης διάρκειας, στην μείωση σωματικού βάρους στην αύξηση της αντοχής και στη μείωση του απαιτούμενου χρόνου ανάνηψης.
Καρνιτίνη: δοσολογία
Μια συνηθισμένη δόση L-Καρνιτίνης είναι 500–2.000 mg την ημέρα και είναι ασφαλής και αποτελεσματική μακροπρόθεσμα.
Τη συναντάμε σε πόσιμη μορφή (αμπούλες, υγρή μορφή), όπως επίσης και σε συμπληρώματα διατροφής με τη μορφή κάψουλας ή ταμπλέτας.
Θα πρέπει να καταναλώνεται με άδειο στομάχι πριν την προπόνηση ενώ το τελευταίο γεύμα να έχει γίνει 2-3 ώρες πριν την λήψη της .