CLA – Συζευγμένο Λινολεϊκό Οξύ
Το CLA είναι ένα λιπαρό οξύ που ανήκει στα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας και είναι ένα από τα λεγόμενα “καλά” λιπαρά οξέα , όπως είναι και τα ω-3 λιπαρά, τα οποία έχει άμεση ανάγκη το σώμα μας. Παράγεται από λινολενικό οξύ στη μεγάλη κοιλία των βοοειδών, των κατσικών, των προβάτων και άλλων μηρυκαστικών ζώων.
Έχει διαπιστωθεί ότι το CLA έχει δρα σε 2 σημεία: στα λιποκύτταρα, το κύριο μέρος αποθήκευσης του λίπους στο σώμα και στα σκελετικά μυικά κύτταρα καθώς και μπορεί να συμβάλλει στην υγεία του ανοσοποιητικού και της καρδιάς,
Είναι μία φυσική ουσία που σύμφωνα με τελευταίες έρευνες έχει βρεθεί ότι μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο στην καταπολέμηση του καρκίνου, αλλά και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Εμφανίζεται φυσικά σε μια ευρεία ποικιλία τροφίμων όπως το βόειο κρέας, ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και τη γαλοπούλα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες, το CLA αναστέλλει το μηχανισμό του σώματος για την αποθήκευση λίπους και αναγκάζει το σώμα να κάψει το αποθηκευμένο λίπος για ενέργεια.
Ρόλος του CLA
Πολλά επιστημονικά άρθρα έχουν δημοσιευτεί σε αντίστοιχα περιοδικά σχετικά με τη δράση και το γενικότερο ρόλο του CLA. Οι πιο σημαντικές από αυτές τις δράσεις είναι:
– ότι περιορίζει την ανάπτυξη και συρρικνώνει το μέγεθος των καρκινικών κυττάρων,
– ότι σκοτώνει τα προ-καρκινικά κύτταρα,
– διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα,
– μειώνει τις καρδιακές παθήσεις και πολεμάει το διαβήτη
– μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, της συνολικής και της “κακής” χοληστερόλης
– επηρεάζει την σύσταση του σώματος
– έχει αντιοξειδωτική δράση.