Άρθρα

Κρεατίνη – Το δημοφιλές συμπλήρωμα για υψηλές αποδόσεις!

Η κρεατίνη αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα και ευρέως χρησιμοποιούμενα αθλητικά συμπληρώματα διατροφής.

Μπορεί να περιγραφεί σαν ένα πολύ ισχυρό καύσιμο που χρησιμοποιείται για ενέργεια κατά τη διάρκεια προπονήσεων υψηλής έντασης και φορτίων όπως η προπόνηση με βάρη .
Η κρεατίνη είναι αζωτούχο οργανικό οξύ και ο βασικός της ρόλος είναι η διευκόλυνση της ανακύκλωσης της τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP), την ποσότητα ενέργειας του κυττάρου που βρίσκεται κυρίως στους μύες και τον ιστό του εγκεφάλου .
Αυτό επιτυγχάνεται με την ανακύκλωση της διφωσφορικής αδενοσίνης (ADP) στο ATP μέσω φωσφορικών ομάδων.
Η σύνθεση της κρεατίνης πραγματοποιείται στο πάγκρεας και τα νεφρά. Το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής αποθηκευμένης κρεατίνης και της φωσφοκρεατίνης του ανθρώπινου σώματος βρίσκεται στον σκελετικό μυ, ενώ το υπόλοιπο διανέμεται στο αίμα, τον εγκέφαλο, και άλλους ιστούς.

 

Λήψη κρεατίνης μέσω συμπληρώματος διατροφής

Η συμπληρωματική λήψη κρεατίνης έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα αποθέματα του σώματος σε αυτό το ισχυρό καύσιμο και μπορεί να αυξήσει τη μυϊκή δύναμη και αντοχή. Επίσης η κρεατίνη φαίνεται να σχετίζεται με την αύξηση της άλιπης μυϊκής μάζας καθώς μπορεί να μειώσει τη διάσπαση των μυών και να διατηρήσει τις μυϊκές ίνες κατά την άσκηση. Τέλος, μπορεί να προκαλέσει πολυάριθμες αλλαγές στα μυϊκά κύτταρα, προωθώντας την πρωτεϊνοσύνθεση ως αποτέλεσμα την δημιουργία νέων μυϊκών πρωτεϊνών και την αύξηση της μυϊκή μάζας.με αυξημένα αποθέματα ενέργειας και κατά συνέπεια καλύτερη προπόνηση στο γυμναστήριο.

Πρωτόκολλα Λήψης:

Πρωτόκολλο 1 – Φόρτωμα (Loading) 5 ημερών με 20gr – Συντήρησης με 5gr
Η περίοδος φορτώματος (loading) πρέπει να αποτελείται από 5 συνεχόμενες ημέρες, όπου ο αθλούμενος καταναλώνει 20 γραμμάρια κρεατίνης την ημέρα σε δόσεις των 5 γραμμαρίων σε απόσταση 3-4 ωρών μεταξύ τους.
Αυτά τα πρωτόκολλα λήψης κρεατίνης έχουν αποδειχθεί αναμφίβολα ότι αυξάνουν τα αποθέματα κρεατίνης στους μυς και αυξάνουν την παραγωγή έργου. Μετά από την περίοδο φορτώματος, τα μϋικά αποθέματα κρεατίνης μπορούν να συντηρηθούν με τη λήψη μιας δόσης 5 γραμμαρίων κάθε πρωί τις ημέρες που δεν προπονούμαστε και μια δόση 5 γραμμαρίων τις ημέρες που περιέχουν ασκήσεις υψηλής έντασης όπως προπόνηση με βάρη μετά την άσκηση.

Πρωτόκολλο 2 – Καθημερινή Λήψη 5 γρ.
Μια δόση 5 γραμμαρίων μετά την άσκηση τις ημέρες που περιέχουν ασκήσεις υψηλής έντασης όπως προπόνηση με βάρη και λήψη μιας δόσης 5 γραμμαρίων κάθε πρωί τις ημέρες που δεν προπονούμαστε χωρίς να χρησιμοποιείται το διάστημα των 5 ημερών φόρτωσης.

Χρήση κρεατίνης και Eνυδάτωση

Όταν χρησιμοποιείτε την κρεατίνη , πρέπει να είστε καλά ενυδατωμένοι. Πιείτε άφθονο νερό κατά την διάρκεια της ημέρας .
Εκτός από τα αποτελέσματά της κρεατίνης στη δύναμη και την ενέργεια , η κρεατίνη ενεργεί επίσης ως volumizer, που αυξάνει το μέγεθος των κυττάρων μυών με την απορρόφηση του νερού. Η άφθονη κατανάλωση του νερού εξασφαλίζει στα κύτταρα να έχουν αρκετό ώστε να τραβήξουν όσο χρειάζονται.

 

Weight Gainers – Πρωτεΐνες «Όγκου». Σε ποιο κοινό απευθύνονται ;

Weight Gainers – Πρωτεΐνες «Όγκου». Σε ποιο κοινό απευθύνονται ;

Γιατί να τις προτιμήσει ένας αθλούμενος;

Πολλές φορές ακούμε αυτούς τους όρους μέσα σε ένα γυμναστήριο, σε συζητήσεις αρχαρίων προς πιο έμπειρους, στα forums , ακόμα και στα καταστήματα συμπληρωμάτων:
«Θέλω να πάρω κιλά, να βάλω όγκο, μου είπαν ή σκέφτομαι να πάρω μια πρωτεϊνη όγκου ή βρώμικη πρωτεϊνη».
Καταρχήν θα πρέπει ο κάθε αθλούμενος είτε αρχάριος είτε πιο προχωρημένος, να κατανοήσει και να αντιληφθεί πως η βελτίωση των σωματικών μετρήσεων και αναλογιών καθώς και η αύξηση ή μείωση βάρους, η μείωση του σωματικού λίπους και της καλύτερης εμφάνισης στον «καθρέφτη» εξαρτάται από τις διατροφικές μας συνήθειες, τον υπολογισμό θερμίδων και τον προγραμματισμό γευμάτων: Βασική αρχή που θα μας οδηγήσει στην επιτυχία ή στην αποτυχία του σκοπού μας.

Τα συμπληρώματα διατροφής θα έρθουν να παίξουν το δικό τους ρόλο ως «εργαλείο» για την ολοκλήρωση μιας προσεγμένης διατροφής, πολλές φορές πιο οικονομικά αλλά κυρίως πιο στοχευμένα.

Σε ποιο κοινό απευθύνονται οι φόρμουλες αύξησης βάρους – Weight Gainers:

Υπάρχουν αθλούμενοι που δυσκολεύονται να πάρουν βάρος λόγω σωματότυπου. Οι αναλογίες τους – ύψους και βάρους –  έχουν μεγάλη απόκλιση, χωρίς να είναι ιδιαίτερα μυώδεις ή με χαμηλό ποσοστό λίπους.
Ένας αθλούμενος πχ. με 1.80 ύψος, 65 κιλά, όταν θέλει να ασχοληθεί με την προπόνηση με αντιστάσεις, είναι σαφές ότι είναι πολύ λιγότερα κιλά απ΄ότι πρέπει και οι επιδόσεις του θα είναι περιορισμένες .
Αυτό είναι αποτέλεσμα ελλιπούς διατροφής , συνήθως με χαμηλότερες θερμίδες απ΄ότι πρέπει να καταναλώνει ημερησίως , χρόνιας «υποσίτισης» με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αυξήσει το σωματικό του βάρος.
Άλλο ένα παράδειγμα είναι αθλητές-αθλούμενοι με υψηλές καύσεις ημερησίως, με έντονες γενικότερες δραστηριότητες, που χάνουν γεύματα ή δεν είναι σε θέση να προγραμματίσουν εξολοκλήρου τα ημερήσια γεύματά τους ή ακόμα όταν οι θερμίδες δεν τους αρκούν παρόλα τα γεύματα που έχουν προετοιμάσει

Weight Gainers – Έχουν «καλά» ή «κακά» συστατικά;

Πολλές φορές ακούμε από έμπειρους αθλητές , μην πάρεις αυτή την πρωτεϊνη όγκου, έχει σάκχαρα, θα σε γεμίσει λίπος , μπορείς εύκολα να το συνδυάσεις κάνοντας μόνος σου τις μίξεις κτλ.

Θέμα 1ο: Οι ταμπέλες των σκευασμάτων είναι δύσκολο να διαβαστούν και να «αποκωδικοποιηθούν» από έναν αρχάριο στην χρήση συμπληρωμάτων αθλούμενο στα συστατικά που χρησιμοποιούνται .
Θέμα 2ο: Πρακτικά μια τέτοια φόρμουλα έχει αρκετά συστατικά που για να τα συνδυάσεις μόνος σου, χρειάζεται η αγορά πολλών μεμονωμένων.
Θέμα 3ο: Υπάρχουν όντως πολλά προϊόντα στην αγορά με φθηνές πηγές υλικών που τελικά δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών, «ελαφραίνοντας» το πορτοφόλι τους!

Η συνήθης ερώτηση είναι : Πόση πρωτεϊνη έχει μέσα αυτή η φόρμουλα, πόσους υδατάνθρακες αναλογικά, είναι «25άρα» , είναι «30αρα».

Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Καταρχήν θα πρέπει να αποσαφηνιστεί πως ένα προϊόν weight gainer, είναι θερμιδικά υψηλό (περίπου γύρω στις 1.000 θερμίδες , ανάλογα το προϊον ) γιατί ο στόχος του είναι να σου δώσει σε ένα αθλητικό ρόφημα αρκετές θερμίδες.
Ένα σώμα για να αρχίσει και να μπορεί να «αναβολίσει», να παράγει δηλαδή περισσότερο έργο στην προπόνηση, θα πρέπει καταρχήν να δεχθεί περισσότερες θερμίδες.
Για κάποιον μέσο αθλούμενο με λίγα κιλά που ο οργανισμός του, το στομάχι του δεν έχει «εκπαιδευτεί» να καταναλώνει 3.000-4.000 θερμίδες ημερησίως από στερεές τροφές, ή έχει αυξημένες απαιτήσεις θερμιδών είναι σαφές πως μέσω ενός τέτοιου ροφήματος, έχει «ξεκαθαρίσει» το 1/3 ή το 1/4 των ημερήσιων θερμιδών!

Τι περιέχουν τα weight gainers ή τι πρέπει να περιέχουν:

Καταρχήν όλες οι θερμίδες δεν είναι ίδιες!

Ο στόχος ενός αθλητή που θα χρησιμοποιήσει ένα gainer, είναι να λάβει όσο το δυνατόν περισσότερες θερμίδες χωρίς όμως να λάβει μεγάλο ποσοστό σακχάρων, κορεσμένων λιπαρών, αλατιού, τα οποία θα του δώσουν ενίοτε μια αύξηση βάρους αλλά όχι ποιοτική σε σύσταση αλλά και εμφάνιση. (το λεγόμενο «bloating» ή «θόλωμα»)

Ξεκινώντας από την αναλογία, η ιδανική ανά 100 γρ προιόντος (προσοχή : η κάθε δόση μπορεί να είναι 1-2 scoops που μπορεί να εμπεριέχουν 200-300 γρ σκόνης) να είναι περίπου 65% υδατάνθρακες, 30% πρωτεϊνης και όχι παραπάνω από 5% λιπαρά .

Πρωτεϊνη:

Συνήθως συναντάμε την πηγή να είναι whey, κατά προτίμηση επεξεργασίας concentrate (σπανίως θα πετύχουμε άλλου είδους επεξεργασίας- φιλτραρίσματος τύπου isolate), milk protein και ενίοτε κάποια φυτική πηγή τύπου soy isolate.

Kάτι που θέλουμε να υπάρχει , είναι ένα ικανοποιητικό προφίλ των BCAA ,(Ισολευκίνη – Λευκίνη – Βαλίνη) και των λοιπών απαραίτητων αμινοξέων   (Λυσίνη – Μεθειονίνη – Φαινυλαλανίνη, Θρεονίνη – Τρυπτοφάνη κτλ) τα οποία δεν συντίθονται από το σώμα και πρέπει να τροφοδοτηθούν μέσω τροφής ή συμπληρωμάτων καθώς και των μη-απαραίτητων αμινοξέων που συντίθονται από τον οργανισμό όπως Αλανίνη, Σερίνη, ,Γλυκίνη κτλ.

Υδατάνθρακες :

Oι υδατάνθρακες που συναντάμε σε weight gainers έχει σημασία να τους αποκωδικοποιήσουμε ή ακόμα και να τα «απενεχοποιήσουμε» , καταρχήν όμως να τους ξεχωρίσουμε.
Ανάλογα με τον γλυκαιμικό τους δείκτη επηρεάζουν την έκκριση ινσουλίνης.
Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη του σώματος που εκκρίνεται από το πάγκρεας όταν η συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα ξεπεράσει κάποια όρια.
Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) αντικατοπτρίζει την αύξηση της γλυκόζης του αίματος μετά από 2 ώρες από την κατανάλωση 50g τροφής, σε σχέση με την κατανάλωση μιας ίδιας ποσότητας υδατανθράκων (γλυκόζης), με δείκτη 100% .
Στην ουσία ο γλυκαιμικός δείκτης φανερώνει το ρυθμό με τον οποίο ο οργανισμός απορροφά τους υδατάνθρακες ή αλλιώς την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα.

Τι πηγές υδατάνθρακα συναντάμε συνήθως στα weight gainers:

Mαλτοδεξτρίνη: Προέρχεται από την υδρόλυση του αμύλου. (από καλαμπόκι, σιτάρι ή πατάτα). Χωνεύεται εύκολα και γρήγορα.

Δεξτρόζη: Παράγεται από το άμυλο του καλαμποκιού. Είναι απλή μορφή υδατάνθρακα, μονοσακχαρίτης, με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Waxy Maize : Υδατάνθρακας με πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που προέρχεται αποκλειστικά από το άμυλο του καλαμποκιού.

Το πλεονέκτημα του Waxy Maize είναι η ικανότητά του να απορροφάται γρήγορα από το μυϊκό σύστημα, αφού διαπερνάει εύκολα το πεπτικό σύστημα και μετατρέπεται ακόμα πιο εύκολα σε γλυκογόνο.

Oats-Βρώμη: Υδατάνθρακας χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη για πιο ισορροπημένη έκκριση της ινσουλίνης. Συνήθως στα gainers μπαίνει συνδυαστικά με κάποια άλλη μορφή υδατάνθρακα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Vitargo: Yδατάνθρακας που προέρχεται από το άμυλο κριθαριού (barley starch) με επίσης υψηλή ταχύτητα απορρόφησης.

Τι άλλα συστατικά περιέχουν τα weight gainers

Παράλληλα, καθώς τα gainers για πολλούς αποτελεί μια πολύ καλή λύση post-workout ροφήματος μετά την προπόνηση, λόγω αναλογιών 2:1 υδατανθρακών-πρωτεϊνης περιέχουν συνήθως μια ικανοποιητική ποσότητα κρεατίνης (μονουδρικής κυρίως) με τα γνωστά οφέλη της .

 Ωφέλιμα λιπαρά οξέα όπως το MCT (μέσης αλύσου τριγλυκερίδια) oil από έλαιο καρύδας και φοινικέλαιο. Μεταβολίζονται γρήγορα στο ήπαρ και διεγείρουν την αυξημένη κατανάλωση ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν την συσσώρευση λίπους.

Μέταλλα (Μαγνήσιο, Ψευδάργυρο)κτλ και Βιταμίνες (A,C, D, B6, B12 κτλ) για την θωράκιση του οργανισμού

Επίσης φυτικές ίνες και πεπτικά ένζυμα για καλύτερη απορρόφηση της πρωτεΐνης και του υδατάνθρακα.

Συνεπώς συνοψίζοντας θα μπορούσαμε να πούμε ότι ένα προϊόν τύπου gainer σαφώς έχει την «θέση» του σε μια μερίδα κοινού.

Κλείνοντας το άρθρο υπενθυμίζουμε ότι βασική αρχή που θα μας οδηγήσει στην επιτυχία ή στην αποτυχία του σκοπού μας είναι ο σωστός προγραμματισμός διατροφής – προπόνησης – συμπληρωμάτων διατροφής και κυρίως η συνέπεια και η συνέχεια αυτών των παραμέτρων.

Καλές και δυναμικές προπονήσεις!

 

Τα οφέλη ενός πρωτεϊνικού ροφήματος Whey σε μια ισορροπημένη διατροφή

Τα οφέλη ενός πρωτεϊνικού ροφήματος Whey σε μια ισορροπημένη διατροφή

Η πρωτεΐνη Whey είναι ο πιο αποτελεσματικός και πρακτικός τρόπος για να προσθέσετε πρωτεΐνη στη διατροφή σας χωρίς να επιβαρύνεστε με τις επιπλέον θερμίδες από υδατάνθρακες ή λίπη που έχουν οι τροφές υψηλές σε πρωτεΐνη όπως πχ το κρέας.
Το ιδανικό σενάριο για μια ισορροπημένη διατροφή είναι να υπάρχει ένας συνδυασμός ροφημάτων και στέρεων γευμάτων.
Ένα ρόφημα πρωτεΐνης συνήθως περιέχει 70-90% πρωτεΐνη, παρέχοντας στο σώμα αυτό που χρειάζεται για να διατηρήσει και να χτίσει τον μυϊκό ιστό του ο αθλούμενος ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην γρήγορη ανάρρωση μετά από μια προπόνηση.

Από που προέρχεται και πως παρασκευάζεται η πρωτεΐνη ορού γάλακτος Whey ;
Ο Ορός γάλακτος είναι το ημιδιαφανές υγρό μέρος του γάλακτος που παραμένει μετά τη διαδικασία παρασκευής τυριού μετά την πήξη και την αφαίρεση του τυροπήγματος.
Ο όρος «ορός γάλακτος» αναφέρεται σε μια πολύπλοκη ουσία που διαχωρίζεται από το υγρό και αποτελείται από ένα συνδυασμό πρωτεΐνης, λακτόζης, ανόργανων στοιχείων, ανοσοσφαιρινών και ιχνοστοιχείων λίπους.
Στην συνέχεια η πρωτεΐνη ορού γάλακτος ξηραίνεται και πωλείται σε μορφή σκόνης.

Τι είναι η συμπυκνωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος (Concetrated);

Η πιο ευρεία γκάμα προϊόντων πρωτεΐνης σε σκόνη που συναντάμε είναι οι Whey Concetrated (συμπυκνωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος)
Η συμπυκνωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι η λιγότερο επεξεργασμένη μορφή της whey, η οποία περιέχει χαμηλά επίπεδα λίπους και χοληστερόλης και υψηλότερα επίπεδα βιοδραστικών ενώσεων με τη μορφή λακτόζης.

 

Τι είναι η απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος (Isolated);

Ένα προϊόν είναι Isolated όταν το λίπος έχει αφαιρεθεί και είναι χαμηλό σε βιοενεργές ενώσεις.
H Whey Isolated είναι γνωστό ότι είναι η πηγή υψηλότερης συγκέντρωσης πρωτεΐνης καθώς και με ελάχιστες εως μηδαμινές ποσότητες υδατάνθρακα, λίπους και λακτόζης.
Έχει ευκολότερη διάλυση, γρήγορη απορρόφηση και πέψη. Ιδανικότερη σε όσους έχουν δυσανεξία στην λακτόζη.

 

Τι είναι η υδρολυμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος (Hydrolyzed);

Υπάρχει επίσης ένας τύπος Whey που ονομάζεται υδρο-απομονωμένος ορός γάλακτος, ο οποίος είναι γνωστό ότι είναι λιγότερο αλλεργιογόνος από την Concetrated Whey ή την Whey Isolate, αλλά είναι μακράν ο πλέον επεξεργασμένος τύπος πρωτεΐνης ορού γάλακτος και το κόστος υψηλότερο από τις υπόλοιπες επεξεργασίες.
Η υδρόλυση των προϊόντων απομόνωσης διασπά τις μεγαλύτερες πρωτεΐνες σε μικρότερα κομμάτια για ταχύτερη απορρόφηση.

Άλλες πηγές προέλευσης για την παρασκευή πρωτεϊνικών σκευασμάτων σε σκόνη

Εκτός από τις whey, υπάρχουν και άλλες πηγές για την παρασκευή πρωτεϊνικών σκευασμάτων, όπως η Βeef (μοσχάρι), Μilk (γάλα), Casein (καζεΐνης) ή φυτικής προέλευσης όπως από σόγια , ρύζι, αρακά για vegan προτιμήσεις.

Επίσης πολλές φορές οι εταιρίες για να προσφέρουν οικονομικότερες επιλογές, βγάζουν πρωτεϊνικά ροφήματα με μείγμα πηγών, τα λεγόμενα blend , που όμως ενώ αναφέρονται οι πολλαπλές πηγές , σπανίως αναφέρεται η ποσόστωση αυτών επί του 100% της συνολικής ποσότητας.

Σε κάθε περίπτωση οι whey δικαίως θεωρούνται ότι είναι στην κορυφή της πυραμίδας

Ποια είναι η χρήση τους;

– Ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να συμπληρώσουν τη διατροφή μας σε πρωτεΐνη. Εάν σε κάποιο γεύμα έχουμε χαμηλή ποσότητα πρωτεΐνης τότε μπορούμε να συμπληρώσουμε την πρωτεΐνη του γεύματος με ένα πρωτεϊνούχο ρόφημα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

– Ροφήματα για την αντικατάσταση γευμάτων μπορούν να χρησιμοποιηθούν όταν δεν υπάρχει χρόνος για ένα κανονικό γεύμα. Τα ροφήματα αυτά πρέπει να έχουν την αναλογία ενός κανονικού γεύματος σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος

– Γενικά μετά την προπόνηση είναι καλύτερο να λαμβάνουμε ρόφημα πρωτεΐνης με ταχεία απορρόφηση ώστε να ακολουθήσει ένα στέρεο γεύμα με τα απαραίτητα μακροθρεπτικά συστατικά έχοντας ένα περιθώριο χρόνου μέχρι να επιστρέψουμε στο σπίτι ή στην εργασία.

Τα βασικά οφέλη ενός ροφήματος πρωτεΐνης whey

– Αυξάνει την αντοχή και χτίζει τους μυς
– Καίει το λίπος
– Μειώνει τις λιγούρες
– Σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
– Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας
– Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Μπορεί το πρωινό να μας βοηθήσει και να μας κρατήσει δυνατούς; Η διατροφική επιστήμη είναι περίεργη.

Το πρωινό θεωρείται συχνά το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Και ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να είναι καλό για την υγεία μας, αυτό δεν σημαίνει πώς δεν μπορούμε να το παραλείψουμε.

Το πιο σημαντικό είναι να τρώμε υγιεινά γεύματα γεμάτα βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που θα μας παρέχουν ενέργεια όλη την ημέρα.

Μπορούμε να παραλείψουμε το πρωινό γεύμα;

Το πρωινό γεύμα έχει τα παρακάτω οφέλη:

– Απώλεια βάρους: Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες έκαψαν 2,5 φορές περισσότερες θερμίδες κατά την διάρκεια της ημέρας όταν έτρωγαν ένα μεγάλο πρωινό και ένα μικρό δείπνο σε σύγκριση με ένα μικρό πρωινό και ένα μεγάλο δείπνο.

Παράλληλα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία σε άντρες και γυναίκες διαπίστωσε πως όσοι δεν έτρωγαν πρωινό, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αυξήσουν το βάρος τους και να είναι παχύσαρκοι.

– Πιο σταθερό σάκχαρο: Μελέτη για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 διαπίστωσε ότι όσοι δεν έτρωγαν πρωινό είχαν υψηλότερα επίπεδα HbA1 και πιο μεταβλητά επίπεδα σακχάρου.

– Μικρότερος κίνδυνος να προσβληθούμε από καρδιακές παθήσεις: Μελέτη διάρκειας 23 ετών διαπίστωσε ότι τα άτομα που έτρωγαν πρωινό είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις.

– Υψηλότερη απόδοση στην εργασία και στο σχολείο: Έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση πρωινού προσφέρει ένα μικρό πλεονέκτημα στη γνωστική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης. Για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι οι μαθητές που τρώνε πρωινό τείνουν να έχουν καλύτερους βαθμούς και είναι λιγότερο ταραξίες μέσα στην τάξη.

Την ίδια στιγμή άλλη έρευνα διαπιστώνει ότι όταν δεν τρώμε πρωινό παίρνουμε λιγότερες θερμίδες κάτι που μας βοηθάει στην απώλεια βάρους.

Παράλληλα δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτιμούν να αποφεύγουν να τρώνε πρωινό κατά διαστήματα εν είδη νηστείας αποκομίζοντας οφέλη όπως:

– Μικρότερος κίνδυνος χρόνιας ασθένειας: Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ακολουθούν ένα είδος νηστείας κατά διαστήματα έχουν λιγότερες πιθανότητες για ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.

– Καλύτερος έλεγχος του σακχάρου: Ακολουθώντας μία νηστεία κατά διαστήματα μπορεί να μας βοηθήσει σε καλύτερα επίπεδα ινσουλίνης, για τα άτομα με διαβήτη, ενώ ταυτόχρονα περιορίζει τις αυξητικές εξάρσεις του σακχάρου.

Δεν χρειάζεται να μην τρώμε πρωινό για να αποκομίσουμε τα οφέλη μιας κατά διαστήματα νηστείας. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να επιλέξουμε να φάμε νωρίτερα την ημέρα και να μην τρώμε το βράδυ. Τα βραδινά γεύματα καθώς και τα σνακ μπορούμε να τα αποφύγουμε καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε αργά τείνουν να παίρνουν περισσότερες θερμίδες όπως και να καταναλώνουν τροφές από ταχυφαγία.

Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς ότι οι απόψεις διίστανται με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο για τους ειδικούς να καταλήξουν αν η κατανάλωση του πρωινού γεύματος κάνει καλό στην υγεία μας.

Πιο αναλυτικά μπορεί κάποια έρευνα να διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που χαίρουν καλύτερης υγείας τείνουν να τρώνε πρωινό. Αλλά δεν είναι σαφές εάν το πρωινό είναι αυτό που τους κάνει πιο υγιείς ή απλά τα άτομα που τρώνε πρωινό είναι υγιή για λόγους που δεν σχετίζονται με αυτό.

Η κατανάλωση ή όχι ενός πρωινού γεύματος έχει να κάνει με τις ανάγκες κάθε ανθρώπου.

«Έχει να κάνει με το χρονοδιάγραμμα του καθενός. Άλλοι τρώνε νωρίς ενώ κάποιοι άλλοι δεν πεινάνε το πρωί», εξηγεί η διατροφολόγος – διαιτολόγος, Μπόνι Τάουμπ-Ντιξ

Γιατί το πρωινό δεν είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας

Όσον αφορά το βάρος και την υγεία γενικότερα, τι και πόσο τρώμε είναι πιο σημαντικό από ό, τι την ώρα που τρώμε.

«Η αγαπημένη μου λέξη είναι ισορροπία και αυτό είναι που κάνει την μεγάλη διαφορά», λέει η Μπόνι Τάουμπ-Ντιξ.

Υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν την κατανάλωση του πρωινού γεύματος χωρίς όμως να παρουσιάζουν επαρκή στοιχεία για τα όποια οφέλη.

Ενώ ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το πρωινό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής απόδοσης το πρωί σε σύγκριση με το να είμαστε νηστικοί, εντούτοις λίγες είναι οι ενδείξεις πως αυτό είναι καλύτερο αν εμείς τρεφόμαστε κανονικά κατά την διάρκεια της ημέρας.

Εάν δεν φάμε πρωινό, είτε σκόπιμα είτε κατά λάθος, δεν υπάρχει πρόβλημα. Το σημαντικό είναι να τρώμε γεύματα με θρεπτικά συστατικά το υπόλοιπο της ημέρας. Να σημειωθεί ότι η μεσογειακή διατροφή και η δίαιτα DASH θεωρούνται από τους διατροφολόγους τα πιο υγιεινά είδη διατροφής που μπορούμε να ακολουθήσουμε.

Για ένα υγιεινό πρωινό επιλέγουμε, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες υγιεινά λιπαρά

Η Μπόνι Τάουμπ-Ντιχ προτείνει ένα συνδυασμό από πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες που βοηθούν την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και των μυών, μαζί με υγιεινά λιπαρά.

Για παράδειγμα:

Διατροφή DASH

– Βρώμη με φυστικοβούτυρο ή βούτυρο αμυγδάλου και μούρα.

– Γιαούρτι με φρούτα και ξηρούς καρπούς.

– Τοστ ολικής αλέσεως με αυγά ή / και τυρί και λαχανικά.

Μεσογειακή διατροφή

– Αυγά καγιανά με σπανάκι και ντομάτα.

– Ομελέτα με ντομάτα και κολοκύθι.

– Τοστ ολικής αλέσεως με πουρέ αβοκάντο και αυγό

Αποφεύγουμε τις επεξεργασμένες τροφές όπως τα γλυκά δημητριακά ή τα συσκευασμένα αρτοσκευάσματα καθώς μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Αντ ’αυτού, επιλέγουμε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως σε σχέση με εξευγενισμένους κόκκους, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, τις οποίες χωνεύουμε πιο αργά με αποτέλεσμα να μην έχουμε αίσθημα πείνας.

Συνοπτικά

Το πρωινό συνδέεται με οφέλη όπως η ενέργεια και το σωστό βάρος σε μερικούς ανθρώπους.

Γενικά, δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία ότι η κατανάλωση ή όχι του πρωινού είναι σωστή. Έτσι, μπορούμε να επιλέξουμε να φάμε πρωινό, ή και όχι, με βάση την προτίμηση μας.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare
Καλάθι αγορών close